Çocuklarda İnfluenza (Grip) Enfeksiyonu ve Belirtileri.

Çocuklarda İnfluenza (Grip) Enfeksiyonu

İnfluenza, sağlıklı çocuklarda genellikle kendi kendini sınırlayan, başka bir sağlık problemine yol açmayan bir enfeksiyon olarak karşımıza çıkarken; nadiren de olsa, ölüme dahi neden olabilen komplikasyonlara yol açabilir.

İnfluenza A, B ve C influenza virüsleri bu hastalığa neden olmaktadırlar.  Bu virüsler genelde kış mevsiminde salgınlar yaparlar. Neden oldukları enfeksiyonlar kendi isimleri ile anılırlar. İnfluenza; genelde üst bazen de alt solunum yollarını etkilemektedir. İnfluenza virüsü, dünya çapında meydana getirdiği salgınlarla kitlesel ölümlerine neden olmuş bir virüstür. İnfluenza virüsünün toplumdaki antijenik tipleri, yıldan yıla değişmektedir.

grippp

İnfluenza Enfeksiyonu Çocuklara Hangi Yolla Bulaşır?

İnfluenza enfeksiyonu, çocuklara damlacık yoluyla bulaşır. Bunun yanı sıra bulaşmada temas ettikleri yüzeylerin de rolü fazladır. Çocuk bol miktarda virüs barındıran masa, kapı kulpu, oyuncak gibi yüzeylere temas ettikten sonra temasta bulunan elini gözüne veya ağzına götürmesiyle bulaş meydana gelebilir. Bu yol, özellikle çocukların enfekte olması açısından önemlidir.

İnfluenza enfeksiyonunun kuluçka süresi 1-4 gün arasında değişmektedir. Çocuklar genellikle hastalığı kaptıktan sonra 1 haftaya kadar başka kişilere bulaştırabilirler.

İnfluenza Enfeksiyonunun Çocuklar Arasındaki Sıklığı Nedir?

Her yıl okul öncesi ve okul çağındaki çocukların yaklaşık % 35-40’ı bu hastalığı geçirmektedir. Özellikle altı aydan küçük çocuklarda hastaneye yatış oranı 1/10’dir.

Çocuklarda influenzadan ölümler erişkinlere göre daha az orandadır.

Çocuklarda İnfluenza Belirtileri Nelerdir?

İnfluenza belirtileri ve bulguları, çocuğun yaşına ve daha önce virüsle karşılaşıp karşılaşmadığına göre değişmektedir. İnfluenzanın klasik şekli; ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, kırgınlık ve halsizlikle başlar. Daha sonra boğaz ağrısı, öksürük ve burun akıntısı bu belirtileri takip eder. Küçük çocuklarda, daha önce influenza virüsüyle karşılaşmamış olmaya da bağlı olarak ateş daha yüksek seyreder. İştahsızlık, bulantı-kusma gibi mide-bağırsak yakınmaları çocuklarda daha sıktır.

İnfluenza ateşli havale ihtimalini diğer birçok enfeksiyona göre arttırır.  Çocuğun şikayetleri, genellikle dört-beş gün içinde hafiflemeye başlar. Çocuk düzelmekte iken yeniden ortaya çıkan ateş gibi belirtiler ve bulgular, akut sinüzit başta olmak üzere komplikasyon geliştiğinin bir habercisi olabilir. Özellikle küçük çocuklarda öksürüğün haftalarca devam etmesi, şiddetinde ve sıklığında kademeli bir azalma olmak koşuluyla, normal sayılabilir.

Büyük çocuklarda, hastalık sırasındaki bitkinliğin devam etmesi ve çabuk yorulma yakınmalarıyla kendini belli eden bir durum görülebilir. Yenidoğanlarda, küçük çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmış çocuklarda klinik tablo değişik olabilir ve tanı güçlüğü yaratabilir.

Çocuklarda İnfluenza Nasıl Tedavi Edilir?

İlaç tedavisi çocuklarda influenza yakınmalarının şiddetini ve süresini azaltmakta, influenza enfeksiyonunu ağır geçirme riski altında olan çocuklarda komplikasyonları, hastaneye yatışları ve ölümü önleyebilmektedir. Yaş küçüldükçe ve antivirale başlama süresi kısaldıkça antivirallerin yararı daha da artmaktadır. Zanamivir ve oseltamivir içeren ilaçlar ülkemizde başlıca kullanılan ilaçlardır. Hem influenza A hem influenza B’ye etkilidir. Semptomların süresini ortalama bir gün kısalttıkları, influenzaya yakalanma olasılığını % 70-90 oranında azalttıkları belirlenmiştir. Oseltamivir, ağız yoluyla kullanılır. Kapsül ve süspansiyon şeklinde pazarlanmaktadır. Oseltamivirin en önemli yan etkisi, hastaların % 15’inde görülen bulantı-kusmadır. Ribavirinin de influenza A’da ve B’de etkili olduğunu bildiren yayınlar vardır; ancak ribavirin, şu an için, influenzada kullanılması önerilen bir ilaç değildir. Antiviral tedavinin başlanması için viral tetkik sonucu beklenmemelidir. Hastanın aşılı olup olmadığı göz önüne alınmamalıdır.

Videolarımız:

1- Çocuklarda İnfluenza Belirtileri Nelerdir?  tıklayınız...

2- Çocuklarda İnfluenza Nasıl Tedavi Edilir?  tıklayınız...

 3- Çocuklarda Grip Aşısı. tıklayınız...